Solfakta

Klicka på anläggningen du vill besöka för att få information om de olika solarierna, öppettider m.m.

Solfakta

Som du säkert har förstått nu så är vi på Solhuset passionerade över solarier och allt som hör därtill. Med det vill vi självklart dela med oss av våra kunskaper. Nedan finner du svar på många av de vanligaste frågorna vi får in men också en del tips gällande solning i solarium. Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta oss så ska vi göra vårt yttersta för att hjälpa dig.

Anledningen till att du inte blir röd utan endast får en vacker, brun färg när du solar på något av Solhusets solarium är att vi endast har rör med ett mycket bra förhållande mellan UV-A-ljus och UV-B-ljus som alla solarierör innehåller. Om du följer de rekommenderade soltiderna är tanken att du endast skall få en fin, gyllenbrun färg utan att bli röd när du solar solarium hos oss.

Nej, inte alls! Solning i solarium har en lång rad positiva effekter som inverkar på ditt mående, såväl psykiskt som fysiskt. Det är vetenskapligt bevisat att solning i solarium har gynnsamma effekter på ämnesomsättningen, nervsystemet, hjärtat, blodcirkulationen, såväl som för vår vårt vardagliga välmående och vår prestationsförmåga. Vitamin D3 – som är mycket viktigt för att vi ska må bra – bildas både genom solens samt solariets ultravioletta strålar. Under den mörka årstiden kan solande i solarium jämna ut en eventuell brist på vitamin D3 som cirka 70% av alla skandinavier lider av. Solning i solarium förebygger även depressioner samt kan lindra symptom för de som lider av depression. Det är dessutom både skönt och väldigt avslappnande med en stunds solning i ett solarium.

När du solar solarium sätter UV-B ljuset igång pigmenteringsproduktionen och UV-A ljuset färgar pigmentet mörkt. Eftersom UV-A och UV-B ljusen arbetar tillsammans får huden ett naturligt skydd mot UV ljuset. UV-B ljuset stimulerar även produktionen av “solhormonet” – vitamin D3, som i sin tur omvandlas till kalcium. Kalcium är det ämne som stärker vårt skelett. Andra positiva effekter av att sola solarium är bättre blodcirkulation och bättre immunförsvar.

Solning i solarium framkallar inte rynkor i större utsträckning än vid solning utomhus. Åtminstone finns det inga som helst belägg för det. Fördelen med solarium är att du enkelt och smidigt kan kontrollera din soltid till skillnad från solning utomhus. Det har väl hänt alla att njutningen tar överhanden när man ligger vid strandkanten och den illröda huden är ett faktum. När du solar solarium ställer du in din ideala soltid och får därmed en lagom mängd UV-ljus på din kropp, vilket gör att du inte bränner din hud och därmed minskar risken för rynkor. Den ideala soltiden för just din hud baseras på vilken hudtyp du har samt hur mycket färg du har just för tillfället i kombination med vad du vill uppnå för resultat med ditt solande. Solning är hälsosamt och sunt så länge som du inte solar så länge att du blir röd och bränner dig. Om du vet med dig att din hud är känslig, rekommenderar vi dig alltid att använda solskydd med en solskyddsfaktor du är nöjd med.

Den ultravioletta strålningen i ett modernt solarium är i stort sett likadan som solens. Solariets UV-B ljus är dock snällare mot huden, eftersom andelen UV-B är lägre i ett solarium än i solen. Dessutom vet du med säkerhet att ett solarium ger samma ljus (samma andel UV-A och UV-B) varje gång du solar. Det vet du inte i solen, eftersom solens intensitet förändras hela tiden. En annan fördel med solarium är att du kan sola när du vill, även när det regnar, åskar och dundrar. Dessutom har vi riktigt bra öppettider på alla våra tre anläggningar, kika in våra olika solarieanläggningar här.

En bra riktlinje är att göra på samma sätt som när du solar utomhus. Du bör alltså inte använda smink eller parfym. Om du har det, var noga med att tvätta bort produkterna noggrant innan det är dags för en stunds njutning i solariet. När du solar utomhus, bör du alltid använda solskyddsfaktor, då det är svårt att kontrollera mängden UV-ljus. När du solar solarium så kontrollerar du mängden UV-ljus, dels då du vet rörens effekt, men också för att du har koll på tiden på ett annat sätt. Om du har en mycket känslig hud är det dock att rekommendera att du använder solskyddsfaktor. I det fall du äter medicin bör du kontrollera att den inte innehåller ämnen som gör att du blir ljuskänslig. När medicinen innehåller sådana ämnen bör du avstå från att sola både i solen och i solarium. Rådfråga alltid din läkare om du är osäker. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra, eller hur?!

Ansiktet blir mer eller mindre ständigt utsatt för såväl ljus och solsken. Det leder till att ansiktet har ett tjockare hornlager, alltså ett naturligt skydd mot solens och solariets strålar. På grund av detta skydd är det svårare och tar längre tid att bli brun i ansiktet. Det finns också andra ställen på kroppen där det är svårare att bli brun, exempelvis på insidan av armarna och benen. Det beror dock inte på annat än att vi har mindre pigment där.

Så länge du och din barnmorska eller läkare inte kommit överens om annat så är det okej att sola i solarium. Huvudregeln brukar man säga är att om du får vara ute i solen, då kan du också sola solarium. Vi råder dock alla gravida att vara försiktiga med solande under graviditeten. En del upplever att de lättare får hudförändringar i form av pigmentfläckar under graviditeten, vilket i vissa fall kan förvärras genom solning. Om du väljer att sola så rekommenderar vi dig att använda solskydd. Om du är osäker gällande solning så bör du alltid rådfråga din läkare eller barnmorska.  

I många fall minskar både akne och psoriasis vid solning i solarium, därav väljer många att se solning som en del av behandlingen. För personer med psoriasis är det inte ovanligt med UV-terapi för att lindra besvären.  Om du är osäker på huruvida dina besvär kan lindras av det eller ej, rekommenderar vi att du rådfrågar din läkare.

Svaret är kort och tydligt, ja! Du ska alltid skydda ögonen vid solning i solarium. Det räcker inte att du blundar när du solar solarium, ljus når ögat i alla fall. När du solar i solarium ska du använda skyddsglasögon som inte släpper igenom UV-ljus. Om du har opererat bort linsen måste du ovillkorligen ha skyddsglasögon när du solar solarium. Hos oss kan du köpa dina skyddsglasögon enkelt ur vår varuautomat. Du kan betala både kort och kontant. Dessa skyddsglasögon är av god kvalitet och kan återanvändas gång efter gång.

Det tar omkring 30 dagar för huden att förnyas, det gäller för alla människor och är helt naturligt. Det innebär att efter ditt sista solningstillfälle tar det omkring 4 veckor för den bruna färgen att mattas av. Vi rekommenderar att man håller färgen vid liv och solar med jämna mellanrum för att färgen inte ska försvinna helt.  

Svaret på frågan beror på vem man frågar. Enligt experter internationellt kan du sola 4–5 omgångar per år, med upp till 10–12 tillfällen i solariet per omgång. För att slippa göra matten har vi gjort det lite enklare för dig; du kan sola omkring 40–60 gånger per år. Utöver det kan du vistas utomhus som normalt och dessutom åka på solsemester en gång per år till varmare breddgrader. Strålskyddskommittén är lite mer återhållsamma i sina rekommendationer. De rekommenderar att man begränsar både solbad och solning i solarium till 20 stycken per år, sammanlagt.

Atopiskt eksem är ett mycket vanligt eksem där allergi mot något enskilt ämne sällan kan påvisas. Vid atopiskt eksem ses ofta en förbättring då man solar solarium. Om du är osäker rekommenderar vi att du talar med din läkare eller hudterapeut.

Pityriasis versicolor orsakas av en ytlig infektion med jästsvamp. Denna svamp gör att pigmentet inte bildas normalt. Så länge svampen är obehandlad framstår infektionen som bruna lätt fjällande fläckar. När man behandlat bort svampen med till exempel Fungoral schampo, fem minuter under fem kvällar i rad ses ljusa områden där svampen funnits. Dessa går bra att behandla bort med solarium som då stimulerar pigmentbildningen inom dessa områden. Om du är osäker rekommenderar vi att du rådfrågar din läkare.

Vid semester och vistelse vid varmare breddgrader är det inte sällan som huden exponeras för en del sol (rätt så mycket om vi ska vara ärliga mot varandra). Just därför är det bra att bygga upp ett grundskydd. Genom att sola solarium ett par gånger innan du reser är ett ypperligt sätt att bygga upp hudens eget skydd mot solens strålar. Genom att sola solarium förbereder du din hud mot den starka UV-exponeringen som det inte sällan innebär. Det är viktigt att denna förberedande process inte skyndas på, det hjälper alltså inte att sola 40 minuter dagen innan du ska åka, det är inte hälsosamt. Om du har tålamod och låter det ta tid så kommer huden att bygga upp ett riktigt bra, eget solskydd. Mellan tummen och pekfingret brukar man säga att det tar omkring tre veckor att bygga upp ett hudeget solskydd som motsvarar solskyddsfaktor 4 till 8.

En annan fördel värd att nämna är att du inte behöver pressa 9–17 under semestern, du kan faktiskt unna dig att njuta av semestern på andra sätt. Man brukar sällan ånga kulturella upplevelser i andra länder. Prova du med?

Det kanske inte kommer som en överraskning, men precis som när du solar utomhus på ditt favoritställe, är det sunt förnuft som ska styra även solning i solarium. Om du är novis när det kommer till solariesolning rekommenderar vi dig att känna dig fram. Börja med bara ett par minuter och öka gradvis tills du känner att du ligger på en bra nivå.

Tänk också på att olika personer inte alltid vill uppnå samma resultat. Vissa vill ha en mörk och djup färg, medan andra endast vill ha en lite lätt men ack så fräsch gyllenbrun ton. Med hänsyn till detta betalar man per minut på alla Solhusets anläggningar. På så vis blir det enklare för alla att sola utefter sin idealtid.

Vi gör det så enkelt som möjligt genom att både på vår hemsida men också på samtliga anläggningar visa ett hudtypsschema. Utifrån detta kan du enkelt fastställa den ideala soltiden för just dig. Vi har endast rör som uppfyller de strålskyddskrav som meddelats i svensk standard SS EN 60 335-2-27, Utgåva 4, 1997. Vad det innebär för dig är att du alltid kan vara säker på att du solar i ett solarium som är säkert och alltid har godkända rör.

Du kan vara varm eller sval när du solar solarium. Det har ingen inverkan på resultatet. Därför går det finfint att kombinera solning i solarium med både bastubad eller simning i bassäng eller varför inte ett bubbelbad. Om du bastar eller bubbelbadar i samband med din solning så vill vi råda dig att vara försiktig. Det är inte bra att belasta din kropp med för mycket värme. Men vi har lösningen på det! Samtliga av Solhusets anläggningar har god luftkonditionering med en mycket kraftfull ventilation. Det innebär att temperaturen på våra anläggningar inte överstiger 23 grader Celsius. Dessutom har många av våra solarium egen luftkonditionering som kyler kroppen med ett jämnt flöde (som du själv bestämmer) under hela din solning.

När du solat, vare sig utomhus eller i solarium, tar det omkring tre dygn innan de nybildade melaninkornen blir påverkade av UV-A ljuset och därmed blir mörkare. Efter det att melaninet i huden blivit aktiverat kan du stegvis öka solningstiden tills du får den färg du vill ha. Ta det alltid försiktigt i början när du solar utomhus eller i solarium. På så vis håller din färg längre och du undviker solskador.

Moderna solarier ger ett ljus, som i stor utsträckning påminner om solljuset. Man använder sig av två olika ljuskällor: solarierör och HPA-lampor. Den ström som passerar mellan solarierören ger ett mycket kortvarigt och osynligt UV-C ljus i solarierörets gasblandning. UV-C ljuset stoppas av solarierörets glas. Inuti solarieröret finns det ett pulver som omvandlar UV-C ljuset till ett synligt ljus och UV ljus. Den största delen av energi finns i det område som ger UV-A ljus. Bara en liten del, ca. 0,7 – 1%, är UV-B ljus. Det handlar om att påverka balansen mellan UV-A och UV-B genom att välja olika ljuspulverblandningar. HPA-lamporna fungerar ungefär på samma sätt. De är mycket mindre än solarierören, men har större effekt – de ligger oftast runt 500 Watt. HPA-lamporna har inget ljuspulver utan de lyser igenom ett filterglas som filtrerar bort de kortvågiga strålarna ex.UV-C.

Ja, det går utmärkt för äldre personer att sola solarium. Utöver att få en fin färg värdesätter många äldre de andra positiva egenskaperna som solning i solarium ger. Exempel på dessa är lindring av reumatism, ökat välmående och ökad produktion av D3-vitamin som motverkar benskörhet. Tänk på att många äldre har en hud som är skör och därför är det viktigt att starta med endast ett per minuter i solariet. Öka sedan gradvis för att nå fram till ett resultat som önskas.

Det är förmodligen en av de vanligaste myterna som snurrar: att man inte kan duscha direkt efter solning i solarium. Vissa tror dig veta att man ska vänta två timmar, andra ett helt dygn. Vi, som drivit solarium i många år, vet med säkerhet att det går utmärkt att duscha eller bada direkt efter ditt besök i vårt solarium. Färgen kommer inte att gå bort. Vi lovar!

Det korta och koncisa svaret är ja! Fräknar och pigmentfläckar har mer pigment än övriga delar på kroppen, vilket innebär att de kommer att färgas bruna snabbare vid solning än den övriga huden som behöver ett par dagar för att reagera på solljuset eller UV-ljuset i ett solarium.

Det är viktigt att du använder en fuktkräm som inte vare sig torkar ut eller gör din hud fet. Prova dig fram, men ha tålamod! Det tar omkring tre veckor för din hy att anpassa sig till en ny hudkräm. Tänk på att det är viktigt att din hy får fukt både före och efter det att du solat solarium.

Ser din hy oljig ut med förstorade porer har du sannolikt en hy som överproducerar fett i talgkörtlarna. Den här överproduktionen kan leda till att dina porer korkas igen och att det uppstår finnar och pormaskar. För att motverka fet hy skall du använda en hudkräm som är anpassad för fet hy. Rengör ansiktet med en mild ansiktstvätt och avsluta med en återfuktande kräm. Solning i solarium kan i många fall motverka fet hy. Precis som många som får en bättre hy under sommarmånaderna då de har en större exponering av sol hjälps många med fet hy av att sola solarium.

För att motverka torr hy är det viktigt att man använder sig av en mild ansiktstvätt minst 2 gånger per dag. Efter tvätten skall en återfuktande hudkräm användas. Undvik vanlig tvål och produkter som innehåller alkohol. Detta då dessa produkter verkar ytterligare uttorkande på din hy. Istället rekommenderas rengöring och toner som är mjölkbaserad. När du solar solarium är det viktigt att du återfuktar din hy efter solningen.

På alla Solhusets anläggningar finner du information om de olika hudtyperna genom vårt hudtypsschema. Där kan du på ett enkelt och smidigt sätt fastställa din hudtyp. Utifrån hudtyp kan du sedan själv avgöra din ideala soltid för solariesolning. Alla har olika hudtyper men vill också uppnå olika resultat, därav betalar du alltid per minut på Solhuset. Allt för att du skall kunna följa just din ideala soltid!

Under den senast tiden har Svensk Solarieförening (www.solarie.com) uppmärksammat att förekomsten av allt för starka lysrör ökat. Detta är mycket oroande då dessa rör inte bara är olagliga utan även utsätter användaren för helt onödiga risker. Det kan ju tyckas bekvämt att bara behöva 5-6 minuters solning för att uppnå en önskad effekt. Detta kan dock bara uppnås genom en betydligt högre stråldos än den som är godkänd i Sverige. Svensk Solarieförening har på eget initiativ anmält ett antal solarier till Statens Strålskyddsmyndighet (SSM) och bett myndigheten vidta åtgärder. Om du känner dig osäker är du mer än välkommen att kontakta Svensk Solarieförening. En indikation på att ett solarium använder sig av olagliga rör är att soltiden är kort samt att man lätt bränner sig. Tveka inte att ta kontakt med Strålskyddsmyndigheten om du misstänker något! Du kan vara helt anonym.