Varför blir jag inte röd nÀr jag solar pÄ Solhuset?

Anledningen till att du inte blir röd utan endast fÄr fÀrg nÀr du solar pÄ Solhuset solarium Àr att vi endast har rör med ett mycket bra förhÄllande mellan UV-A-ljus och UV-B-ljus som alla solarierör innehÄller. Om du följer de rekommenderade soltiderna Àr tanken att du endast skall fÄ en fin mörk fÀrg utan att bli röd nÀr du solar solarium.

Solarium – handlar det endast om det yttre?

Nej! Solandet har rad positiva effekter som inte har med fĂ„fĂ€nga att göra. Det Ă€r vetenskapligt bevisat att solarium har gynnsamma effekter pĂ„ Ă€mnesomsĂ€ttningen, nervsystemet, hjĂ€rtat, blodcirkulationen och vĂ„r prestationsförmĂ„ga. Vitamin D3 – som Ă€r mycket viktigt för att vi ska mĂ„ bra – bildas genom solens samt solariets ultravioletta strĂ„lar . Under den mörka Ă„rstiden kan solande i solarium jĂ€mna ut en eventuell brist pĂ„ vitamin D3 som cirka 70% av alla skandinavier lider av. Det Ă€r dessutom bĂ„de skönt och vĂ€ldigt avslappnande med en stunds solning i ett solarium.

Vad hÀnder nÀr jag blir brun i ett modernt solarium?

NĂ€r du solar solarium sĂ€tter UV-B ljuset igĂ„ng pigmenteringsproduktionen och UV-A ljuset fĂ€rgar pigmentet mörkt. Eftersom UV-A och UV-B ljusen samarbetar fĂ„r huden ett naturligt skydd mot UV ljuset. UV-B ljuset stimulerar Ă€ven produktionen av “solhormonet” Vitamin D3, som omvandlas till kalcium och som samtidigt stĂ€rker skelettet. Andra positiva effekter av att sola solarium Ă€r bĂ€ttre blodcirkulation och bĂ€ttre immunförsvar.

FĂ„r jag rynkor av att sola solarium?

Det finns inga som helst belÀgg för att solning i solarium skulle framkalla rynkor i större utstrÀckning Àn solning utomhus. DÄ du kan kontrollera din soltid i ett solarium till skillnad frÄn utomhus Àr det snarare sÄ att du har betydligt lÀttare att hÄlla dig till din ideala soltid nÀr du solar solarium. Din ideala soltid baseras pÄ vilken hudtyp du har samt hur mycket fÀrg du har just för tillfÀllet i kombination med vad du vill uppnÄ för resultat med ditt solande. SÄ lÀnge som du hÄller dig pÄ din ideala soltid fÄr du en lagom mÀngd UV-ljus pÄ kroppen och undviker dÀrför att fÄ rynkor i förtid. Solning Àr hÀlsosamt och sunt sÄ lÀnge som du inte solar sÄ lÀnge sÄ du blir röd och brÀnner dig.

Är solarium lika effektivt som solen?

Den ultravioletta strĂ„lningen i ett modernt solarium Ă€r i stort sett likadan som solens. Men solariets UV-B ljus Ă€r ”snĂ€llare” mot huden, eftersom andelen UV-B Ă€r lĂ€gre i ett solarium Ă€n i solen. Dessutom vet du att ett solarium ger samma ljus (samma andel UV-A och UV-B) varje gĂ„ng du solar. Det vet du inte i solen, eftersom solens intensitet förĂ€ndras hela tiden. En annan fördel med solarium Ă€r att du kan sola nĂ€r du vill – Ă€ven nĂ€r det regnar.

Vad ska jag tÀnka pÄ innan jag solar solarium?

Du ska göra pÄ precis samma sÀtt nÀr du solar solarium som nÀr du solar ute i solen. Du ska inte anvÀnda deodorant, parfym eller kosmetika. Ta alltid bort smink och parfym innan du solar i solen eller i solarium. I solen bör du alltid ha solskyddsmedel dÄ det annars Àr svÄrt att kontrollera mÀngden UV-ljus, men det ska du inte ha nÀr du solar i solarium dÄ du i ett solarium kan kontrollera mÀngden UV-ljus genom din soltid. Om du Àter medicin bör du kontrollera att den inte innehÄller Àmnen som gör att du blir ljuskÀnslig. NÀr medicinen innehÄller sÄdana Àmnen bör du avstÄ frÄn att sola i solen eller i solarium. RÄdfrÄga alltid din lÀkare om du Àr osÀker.

Varför Àr det svÄrare att bli brun i ansiktet?

Eftersom ansiktet nÀstan stÀndigt Àr utsatt för ljus och sol har naturen gett ansiktet ett tjockare hornlager. Det Àr dÀrför det Àr lite svÄrare att bli brun dÀr vid solning i vanlig sol samt vid solning i solarium. Det Àr ocksÄ svÄrare att bli brun pÄ insidan av armarna och benen. Det beror pÄ att vi har mindre pigment dÀr.

Kan jag sola solarium nÀr jag Àr gravid?

Om du fĂ„r vara ute i solen, sĂ„ kan du ocksĂ„ sola i solarium. Men rent allmĂ€nt bör du undvika att belasta kroppen med för mycket solande – lite beroende pĂ„ var i graviditeten du befinner dig. För att vara pĂ„ den sĂ€kra sidan bör du rĂ„dfrĂ„ga din lĂ€kare.

HjÀlper solarium mot lÀtt psoriasis & akne?

MĂ„ngas problem minskar markant dĂ„ de solar solarium precis som mĂ„nga upplever att psoriasisbesvĂ€ren mildras under sommaren, sĂ€rskilt om man befinner sig vid havet. Även akne och liknande hudbesvĂ€r brukar bli bĂ€ttre nĂ€r man solar solarium. En rad hudsjukdomar som t ex psoriasis kan behandlas med framgĂ„ng med UV-terapi. Tala med din lĂ€kare om du Ă€r osĂ€ker.

Ska jag skydda ögonen nÀr jag solar solarium?

Ja, du ska alltid skydda ögonen vid solning i solarium. Det rÀcker inte att du blundar nÀr du solar solarium. NÀr du solar i solarium ska du anvÀnda solarieglasögon som inte slÀpper igenom UV-ljus. Om du har opererat bort linsen mÄste du ovillkorligen ha skyddsglasögon nÀr du solar solarium.

Hur lÀnge hÄller den bruna fÀrgen dÄ man solat solarium?

Efter sista solomgÄngen i ett solarium tar det ca 4 veckor för den bruna fÀrgen att mattas av. Det Àr ett helt naturligt förlopp, för pÄ 30 dagar har huden förnyats.

Hur ofta kan man sola solarium?

Enligt internationella experter kan du – förutom att vistas normalt utomhus och Ă„ka pĂ„ semester en gĂ„ng/Ă„r till ett sydligare land – sola i solarium 4 till 5 omgĂ„ngar per Ă„r med 10-12 solarietillfĂ€llen per omgĂ„ng. Det vill sĂ€ga ca 40-60 gĂ„nger/Ă„r. StrĂ„lskyddskommittĂ©n formulerar sina rekommendationer nĂ„got försiktigare. De rekommenderar att du begrĂ€nsar ditt solbadande i sol och solarium till 20 solbad per Ă„r.

HjÀlper det att sola solarium om man har eksem?

Atopiskt eksem Àr ett mycket vanligt eksem dÀr allergi mot nÄgot enskilt Àmne sÀllan kan pÄvisas. Vid atopiskt eksem ses ofta en förbÀttring dÄ man solar solarium. Om du Àr osÀker skall du tala med din lÀkare.

Kan man sola solarium om man har diagnosen pityriasis versicolor?

Pityriasis versicolor orsakas av en ytlig infektion med jÀstsvamp. Denna svamp gör att pigmentet inte bildas normalt. SÄ lÀnge svampen Àr obehandlad framstÄr infektionen som bruna lÀtt fjÀllande flÀckar. NÀr man behandlat bort svampen med till exempel Fungoral schampo 5 minuter 5 kvÀllar i rad ses ljusa omrÄden dÀr svampen funnits. Dessa gÄr bra att behandla bort med solarium som dÄ stimulerar pigmentbildningen inom dessa omrÄden.

Hur förbereder jag mig bÀst inför min solsemester?

Att bygga upp ett grundskydd under kontrollerade former i ett solarium innan du Ă„ker pĂ„ semester Ă€r ett mycket bra sĂ€tt att förbereda din hud för den starka UV-exponeringen som solsemestrar ofta innebĂ€r. 20 minuter i ett modernt solarium motsvarar t ex endast 13 minuter mitt pĂ„ dagen pĂ„ en strand i Thailand. Dock tar det tid att fĂ„ ett bra solskydd. Om du tar det stegvis fĂ„r du det bĂ€sta hudegna solskyddet. Du bör rĂ€kna med att det tar ca 3 veckor att bygga upp ett hudeget solskydd som motsvarar solskyddsfaktor 4-8. Om du dessutom har en fin fĂ€rg nĂ€r du Ă„ker pĂ„ solsemester kan du koncentrera dig pĂ„ att slappna av och ha roligt pĂ„ resan istĂ€llet för att ligga och “pressa” pĂ„ stranden.

Hur lÀnge Àr det lagom att sola solarium?

Precis som nÀr du solar i solen Àr det sunt förnuft som gÀller vid solning i solarium. KÀnn dig fram och följ de rekommenderade soltiderna för respektive solarium. DÄ alla efterstrÀvar olika resultat och dÄ alla har olika förutsÀttningar betalar man per minut pÄ Solhuset. Detta för att alla skall kunna följa sin ideala soltid. I entren pÄ Solhuset finns ett tydligt hudtypschema dÀr man enkelt kan faststÀlla sin ideala soltid. Vi har endast rör som uppfyller de strÄlskyddskrav som meddelats i svensk standard SS EN 60 335-2-27, UtgÄva 4, 1997. Vad det innebÀr för dig Àr att du alltid kan vara sÀker pÄ att du solar i ett solarium som Àr 100% sÀkert och alltid har godkÀnda rör.

PÄverkas resultatet av vÀrme?

Det spelar ingen roll om du Àr varm eller sval dÄ du solar solarium. Det gÄr med andra ord utmÀrkt att kombinera solning i solarium med bastubad. Dock skall man inte belasta kroppen med för mycket vÀrme varför det Àr att rekommendera att det finns en riktig luftkonditionering i solariet. Vi har givetvis riktig luftkonditionering installerat i alla vÄra solarier med en mycket kraftfull ventilation. Vad det innebÀr för dig Àr att vÄra solarium inte överstiger 23 grader.

Hur lĂ„ng tid tar det att “aktivera” pigmenten efter en lĂ„ng tid utan sol utomhus eller i ett solarium?

Det tar ca 3 dagar efter det att du solat utomhus eller i ett solarium innan de nybildade melaninkornen blir pÄverkade av UV-A ljuset och dÀrmed blir mörkare. Efter det att melaninet i huden blivit aktiverat kan du stegvis öka dosen tills du fÄr den fÀrg du vill ha. Ta det alltid försiktigt i början nÀr du solar utomhus eller i solarium sÄ hÄller din fÀrg lÀngre.

Hur fungerar ett modern solarium?

Moderna solarier ger ett ljus, som i stor utstrĂ€ckning pĂ„minner om solljuset. Man anvĂ€nder sig av tvĂ„ olika ljuskĂ€llor: solarierör och HPA-lampor. Den ström som passerar mellan solarierören ger ett mycket kortvarigt och osynligt UV-C ljus i solarierörets gasblandning. UV-C ljuset stoppas av solarierörets glas. Inuti solarieröret finns det ett pulver som omvandlar UV-C ljuset till ett synligt ljus och UV ljus. Den största delen av energi finns i det omrĂ„de som ger UV-A ljus. Bara en liten del, ca. 0,7 – 1%, Ă€r UV-B ljus. Det handlar om att pĂ„verka balansen mellan UV-A och UV-B genom att vĂ€lja olika ljuspulverblandningar. HPA-lamporna fungerar ungefĂ€r pĂ„ samma sĂ€tt. De Ă€r mycket mindre Ă€n solarierören, men har större effekt – de ligger oftast runt 500 Watt. HPA-lamporna har inget ljuspulver utan de lyser igenom ett filterglas som filtrerar bort de kortvĂ„giga strĂ„larna ex.UV-C.

Kan Àldre personer sola solarium?

Utöver att fĂ„ en fin fĂ€rg vĂ€rdesĂ€tter mĂ„nga Ă€ldre de andra positiva egenskaperna som solning i solarium ger – lindring av reumatism, ökat vĂ€lmĂ„ende och produktionen av D3-vitaminet som motverkar benskörhet. DĂ€rför kan denna frĂ„ga absolut besvaras med ett “Ja”!

Hur lÀnge skall man vÀnta med att duscha efter solning i ett solarium?

DessvÀrre gÄr det historier om att man ska vÀnta tvÄ timmar med att duscha efter man solat solarium för att inte duscha bort den bruna fÀrgen. SÄ Àr det inte! Att bada eller duscha direkt efter solning i ett solarium Àr alltsÄ inga problem!

FÄr frÀknar och pigmentflÀckar mer fÀrg Àn övriga kroppen vid solning i solarium?

DÄ frÀknar och pigmentflÀckar har mer pigment Àn den övriga kroppen kommer dessa att fÀrgas bruna snabbare vid solning Àn den övriga huden som behöver ett par dagar för att reagera pÄ solljuset eller UV-ljuset i ett solarium.

Hur vÄrdar jag min hy pÄ bÀsta sÀtt?

*Normal hy Det Àr viktigt att du anvÀnder en fuktkrÀm som inte vare sig torkar ut eller gör din hud fet. Prova dig fram, men ha tÄlamod dÄ det tar ca 3 veckor för din hy att anpassa sig till en ny hudkrÀm. TÀnk pÄ att det Àr viktigt att din hy fÄr fukt bÄde före och efter det att du solat solarium. *Fet hy Ser din hy oljig ut med förstorade porer har du sannolikt en hy som överproducerar fett i talgkörtlarna. Den hÀr överproduktionen kan leda till att dina porer korkas igen och att det uppstÄr finnar och pormaskar. För att motverka fet hy skall du anvÀnda en hudkrÀm som Àr anpassad för fet hy. Rengör ansiktet med en mild ansiktstvÀtt och avsluta med en Äterfuktande krÀm. Solning i solarium kan i mÄnga fall motverka fet hy. Precis som mÄnga som fÄr en bÀttre hy under sommarmÄnaderna dÄ de har en större exponering av sol hjÀlps mÄnga med fet hy av att sola solarium. *Torr hy För att motverka torr hy Àr det viktigt att man anvÀnder sig av en mild ansiktstvÀtt minst 2 gÄnger per dag. Efter tvÀtten skall en Äterfuktande hudkrÀm anvÀndas. Undvik vanlig tvÄl och produkter som innehÄller alkohol. Detta dÄ dessa produkter verkar ytterligare uttorkande pÄ din hy. NÀr du solar solarium Àr det viktigt att du Äterfuktar din hy efter solningen.

Vilken hudtyp har jag och hur lÀnge skall jag sola?

I entren pÄ Solhuset finns ett lÀttförstÄtt hudtypschema dÀr du enkelt faststÀller hur lÄng din ideala soltid Àr. DÄ alla har olika hudtyper och söker olika resultat betalar du alltid per minut pÄ Solhuset. Allt för att du skall kunna följa just din ideala soltid!

Varning för alltför starka olagliga rör!

Under den senast tiden har Svensk Solarieförening – www.solarie.com – uppmĂ€rksammat att förekomsten av allt för starka lysrör ökat. Detta Ă€r mycket oroande dĂ„ dessa rör inte bara Ă€r olagliga utan Ă€ven utsĂ€tter anvĂ€ndaren för helt onödiga risker. Det kan ju tyckas bekvĂ€mt att bara behöva 5-6 minuters solning för att uppnĂ„ en önskad effekt. Detta kan dock bara uppnĂ„s genom en betydligt högre strĂ„ldos Ă€n den som Ă€r godkĂ€nd i Sverige. Svensk Solarieförening har pĂ„ eget initiativ anmĂ€lt ett antal solarier till Statens StrĂ„lskyddsmyndighet (SSM) och bett myndigheten vidta Ă„tgĂ€rder. Om du kĂ€nner dig osĂ€ker Ă€r du mer Ă€n vĂ€lkommen att kontakta Svensk Solarieförening. En indikation pĂ„ att ett solarium anvĂ€nder sig av olagliga rör Ă€r att soltiden Ă€r kort samt att man lĂ€tt brĂ€nner sig. Tveka inte att ta kontakt om du misstĂ€nker nĂ„got! Du kan vara helt anonym.